Cine este Transelectrica și cum influențează factura ta de energie

Creat pe
min reading
Transelectrica

Transelectrica asigură transportul energiei electrice în toată țara și menține echilibrul între producția și consumul de energie. Pe factura ta de energie, plătești Transelectrica pentru transportul energiei, serviciile de sistem și contribuția pentru cogenerare, esențiale pentru stabilitatea și eficiența sistemului energetic național.

Cine este Transelectrica?

Transelectrica este compania responsabilă de transportul energiei electrice în România. A fost înființată în anul 2000, când guvernul a decis să împartă fosta Companie Națională de Electricitate (CONEL) în mai multe entități independente. Astfel, au apărut:

  1. Termoelectrica - pentru producerea de energie electrică și termică
  2. Hidroelectrica - pentru producerea de energie electrică din apă
  3. Electrica - pentru distribuția energiei către consumatori
  4. Transelectrica - pentru transportul energiei electrice

Această separare a permis ca serviciile de transport și dispecerizare să fie complet independente de producerea și distribuția energiei. Începând cu 29 august 2006, Transelectrica este listată la Bursa de Valori București.

Ce face Transelectrica?

Transelectrica are mai multe roluri esențiale în sistemul energetic din România. Pe scurt, ea se ocupă de conducerea tehnică și operațională a sistemului energetic, asigurând funcționarea sigură și stabilă a acestuia. Printre activitățile sale principale se numără:

  • Managementul operațional al sistemului energetic
  • Exploatarea, întreținerea și dezvoltarea instalațiilor din Rețeaua Electrică de Transport (RET)
  • Administrarea piețelor de energie electrică
    •  Piața de alocare a capacităților pe liniile de interconexiune
    •  Piața serviciilor tehnologice și de sistem
    •  Piața de echilibrare
    •  Piața pentru ziua următoare  PZU
    •  Piața intra-zilnică
    •  Piața centralizată a contractelor bilaterale de energie electrică
    •  Piata certificatelor verzi
  • Coordonarea conexiunilor și tranzacțiilor de electricitate cu țările vecine

Transelectrica asigură în esență că energia electrică este transportată în siguranță de la producători la consumatori, menținând echilibrul și stabilitatea sistemului energetic național.

  • Care este rolul Transelectrica în sistemul energetic din România?
  • Totul pornește de la centralele electrice care produc energia electrică, această energie este apoi trimisă la Transelectrica la tensiuni mari de 400 și 220 kV 
    Tensiunea la nivel mare are un scop precis: Cu cât tensiunea este mai mare, cu atât se reduc pierderile de energie în timpul transportului pe distanțe mari!
  • Transelectrica se ocupă apoi cu transportul energiei electrice pe rețeaua de înaltă tensiune din România, care include peste 9.000 km de linii electrice și 81 de stații de transformare ăspândite pe întreg teritoriul țării
  • După ce energia ajunge în stațiile de transformare, tensiunea este redusă la niveluri de 110, 20 și 10 kV, urmând ca rețelele de distribuție să preia energia pentru a o livra consumatorilor finali prin rețelele de medie și joasă tensiune
  • Transelectrica leagă România la rețeaua europeană de transport al energiei electrice, prin cele 9 linii de interconexiune de 400 kV, România poate transfera până la 3700 MW către alte țări
  • Transelectrica, prin OPCOM S.A. gestionează piețele de energie electrică din România. Aici se tranzacționează capacități pe liniile de interconexiune, se asigură servicii tehnologice și de sistem, se echilibrează producția și consumul și se încheie contracte pentru energie electrică și certificate verzi
  • Transelectrica are și rolul de a asigura conducerea tehnică și operațională a Sistemului Electroenergetic Național, menținând echilibrul între producția și consumul de energie electrică în timp real

Cine stabilește tarifele care ajung la Transelectrica?

Toate activitățile Transelectrica sunt supuse regulilor stabilite de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE). ANRE fixează tarifele pentru transportul și serviciile de sistem, pentru a garanta accesul corect și nediscriminatoriu al tuturor participanților pe piața energiei electrice din România. Acest lucru promovează transparența și protejează consumatorii de schimbările de prețuri pe piața energetică.

Taxele care ajung la Transelectrica din factura ta de energie electrică

Serviciul de transport al energiei electrice

Tariful pentru transportul energiei electrice

  • taxa percepută pentru utilizarea rețelei de transport de înaltă tensiune administrată de Transelectrica
  • reflectă costul de a transmite electricitatea de la marii producători (centralele electrice) până la rețeaua de distribuție locală sau până la consumatorii industriali mari
  • tarif este stabilit de ANRE și se reflectă pe factură în funcție de consumul de energie electrică și de cantitatea de energie transportată prin rețeaua națională

Serviciul de sistem: conducere tehnică și operațională a Sistemului Electroenergetic Național

Tariful pentru serviciile de sistem

  • Serviciile de sistem includ achiziționarea de rezerve de capacitate necesare pentru a asigura funcționarea în siguranță a sistemului electroenergetic național pentru a menține rețeaua sigură și stabilă
  • Aceste rezerve sunt utilizate pentru a menține echilibrul între producția și consumul de energie electrică, ajustând frecvența și tensiunea în rețea în timp real
  • Acest tarif acoperă costurile asociate gestionării și menținerii operaționale a sistemului electroenergetic național (SEN) de către Transelectrica. 
  • Tarif colectat de furnizor de la client și virat mai departe la Transelectrica

Se majorează tariful pentru achiziția serviciilor de sistem de la iunie 2024

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a decis recent să majoreze tariful pentru achiziția serviciilor de sistem, ca urmare a solicitării Transelectrica S.A.

  • ANRE a aprobat o majorare a tarifului pentru achiziția serviciilor de sistem de la 9,17 lei/MWh la 12,84 lei/MWh începând cu data de 1 iunie 2024.
  • ANRE urmărește constant prețurile rezervelor de capacitate și ar putea ajusta tariful pentru serviciile de sistem de la 1 septembrie 2024, în funcție de condițiile pieței.
  • Pentru consumatorii casnici majorarea tarifului pentru achiziția serviciilor de sistem va avea un impact redus asupra costului final al energiei electrice!
  • Pentru un consum anual de 1000-1500 kWh, creșterea va duce la o majorare a facturii de maxim 3,7-5,5 lei pe an, adică aproximativ 31-46 bani pe lună.

Contribuția pentru cogenerarea de înaltă eficiență

Tariful de cogenerare

  • Este o taxă reglementată și stabilită de ANRE, și virată către Transelectrica
  • Taxa susține promovararea cogenerării de înaltă eficientă (producerea combinata a energiei electrice si termice)

Ce legătură are Transelectrica cu noțiunea de certificat verde?

Transelectrica, prin intermediul filialei sale OPCOM S.A., are rolul de a administra diverse piețe energetice. Printre acestea se numără piața de alocare a capacităților pe interconexiunile internaționale și piața pentru certificatele verzi.

  1. Ce este un certificat verde? Un certificat verde este un document care atestă că o anumită cantitate de energie electrică a fost produsă din surse regenerabile, cum ar fi energia solară, eoliană, hidroelectrică sau biomasa. Acest certificat este complet separat de energia propriu-zisă și poate fi tranzacționat pe o piață organizată. În esență, este un fel de "dovadă" că cineva a produs energie curată.
  2. Cum funcționează? Când un producător de energie produce 1 MWh (megawatt-oră) de energie verde, primește un certificat verde. Aceste certificate pot fi apoi vândute pe o piață specială. Practic, producătorul poate obține venituri suplimentare din vânzarea certificatelor, pe lângă banii pe care îi face din vânzarea energiei electrice.
  3. De ce sunt importante certificatele verzi? Statul român sprijină energia verde prin aceste certificate, creând astfel un cadru legal care încurajează investițiile în surse regerabile. Fiecare furnizor este obligat să aibă în portofoliul său o anumită cantitate de energie regenerabilă. Pentru a-și îndeplini această obligație, furnizorii trebuie să cumpere certificate verzi de pe piață.
  4. Ce înseamnă asta pentru tine? Când plătești factura de energie electrică, o parte din acei bani merge către achiziționarea de certificate verzi. În felul acesta, chiar și tu contribui la promovarea energiei regenerabile și la protejarea mediului.

 

Ai găsit informația utilă? 100% din 17 voturi au găsit informația de ajutor.